Change language

EUPHA novice

Vsak mesec objavljamo informacije s področja javnega zdravja preko mesečnika Evropskega združenja za javno zdravje v .pdf dokumentu.

Vabljeni k branju!

Iz februarske 2018 številke:

Nova študija Inštituta za staranje Univerze Newcastle, je ugotovila, da se bo v naslednjih dvajsetih letih podvojilo število starejših občanov s štirimi ali več kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, predvsem zaradi povečanja debelosti in fizične nedejavnosti. Tretjina teh ljudi bo imela demenco, depresijo ali kognitivno motnjo. Prihodnost dela bo v skladu z novo raziskavo Univerze Maynooth zaznamovana s fleksibilnostjo, avtonomijo in pritiski. Ponovno moramo razmisliti o institucijah javnega sektorja, ki bi ljudem pomagale pri usklajevanju dela in družine v tej novi dobi.

Iz januarske 2018 številke:

EUPHA je objavila e-zbirko: »Soočanje z dejstvi: izzivi pri cepljenju Evrope«, ki govori o izzivih cepljenja v evropski regiji. Študija o energijskih napitkih je pokazala, da je več kot polovica kanadske mladine in mlajših odraslih, ki so pili energijske napitke, opazili negativne vplive na zdravje. Od 1. januarja naprej Danska dovoljuje uporabo medicinske konoplje za paciente z različnimi boleznimi.

Iz decembrske 2017 številke:

Poraba alkohola in s tem bolezni, povezane z alkoholom, je v Evropi večje kot kjerkoli na svetu, pravijo avtorji najnovejše raziskave. V novi raziskavi o kajenju, so ugotovili, da mladi, ki uporabljajo elektronske cigarete, štirikrat verjetneje začnejo kajenje tobačnih cigarete, kot njihovi vrstniki, ki ne kadijo e-cigaret.

Iz novembrske številke:

V okviru EUPHA je bil ustanovljen nov oddelek o zdravju spolov in spolnih manjšin (SGMH), ki se ukvarja s potrebami tega pomembnega in vedno večjega raziskovalnega področja. Raziskave o energijskih pijačah kažejo, da predstavljajo resno zdravstveno tveganje. V študiji je izpostavljen tudi zaskrbljujoči trend mešanja energijskih pijač z alkoholom.

Iz oktobrske številke:

V nekaj več kot štirih desetletjih se je stopnja debelosti pri otrocih in najstnikih dramatično povečala po vsem svetu, zlasti v regijah Vzhodna Azija in Latinska Amerika. Naraščajo tudi bolezni, ki jih povzroča onesnaževanje; v letu 2015 naj bi bile odgovorne za približno 9 milijonov prezgodnjih smrti - 16 odstotkov vseh smrtnih primerov po svetu, so sporočili v poročilu.

Iz septembrske številke:

Ljudje s prekomerno težo, ki nimajo diabetesa ali visokega krvnega tlaka, t.i. »zdravi debeli«, imajo vseeno večjo možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. CZR se je udeležil 67. srečanja Regijskega odbora ZSO v Budimpešti. Prav tako je potekalo srečanje o trajnostni prehrani od 21.-22. septembra 2017 v Bruslju.

Iz avgustovske številke:

Poročilo o predsodkih do debelih. Predsodki se začnejo že zgodaj v otroštvu in pripeljejo do diskriminacije in mobinga, ki lahko pri žrtvah povzročijo depresijo in različne bolezni.

Iz julijske številke:

Umetna sladila, ki naj ne bi imela kalorij in so primerna za diete, v različnih študijah niso pomagale pri izgubi teže, ampak so jo celo povečale.

Iz junijske številke:

Nova zdravila za zdravljenje hepatitisa B, preprečevanje neenakosti v zdravju v današnji družbi in ugotovitve kako nezaposlenost vpliva na zdravje.

Iz majske številke:

EUPHA izpostavlja poročilo o Trajnostni prehrani za Evropske države, ki poziva vse države k ustanovitvi  delovne skupine za trajnostno prehrano, ki bo izboljšala kvaliteto prehrane in zmanjšala obremenitev okolja.

Iz aprilske številke:

Britanska UK SSM je organizirala konferenco na temo izstopa Britanije iz EU – Brexit. Izpostavili so težave in posledice na zdravje in zdravstvene projekte, ki so odvisni od Evropske unije oz. drugih članic.  

Iz marčevske številke:

Dekleta, ki se v najstništvu slabo prehranjujejo, imajo večjo možnost za razvoj raka na dojkah. Eupha je objavila e-brošuro za preprečevanje poškodb in promocijo varnosti

Iz februarske številke:

EUPHA je del projekta PRECeDI za preprečevanje kroničnih bolezni. Cilj tega projekta je zagotoviti visoko kakovostno, multidisciplinarno znanje s pomočjo usposabljanja in raziskav v osebni medicini, s posebnim poudarkom na preprečevanju kroničnih bolezni.

Iz januarske številke:

Poročila o prekomernem uživanju soli in tveganjih za srčno-žilne bolezni. Prav tako članek o nedostopnosti cepljenja otrok v nerazvitih državah.

Iz decembrske številke:

Poročila z Dunajske konference in članki, npr. o izzivih za zdravje etničnih manjšin in migrantov.

Iz novembrske številke:

Na Dunajski konferenci so poudarili Otavske listine, ki so jo sprejeli pred 30 leti. EUPHA sekcija za Promocijo zdravja je izbrala novega predsednika: Dr. Luis Saboga Nunes iz Portugalske bo zamenjal Dr. Christiane Stock.

V oktobrski številki zanimiva novica o podpori SZO tistim državam, ki uvajajo "sladkorni davek" na sladke pijače.

Iz septemberske številke izdvajamo izjavo EuroHealthNet-a o vlogi in pomembnosti promocije zdravja pri doseganju trajnostnega razvoja in družbenega napredka - ter s tem boljšega zdravja in počutja prebivalcev v naslednjem desetletju.

V avgustovski številki tudi informacije o tem, kako deluje prostovoljno zdravstveno zavarovanje v Evropi - strukturirani profili 34 držav v kratkem priročniku, namenjenem predvsem raziskovalcem in oblikovalcem politik, da se seznanijo z delovanjem PZZ v praksi skozi različne kontekste.

Iz junijske številke izdvajamo:

Svetovni dan brez tobaka dobil posebno mesto v tej številki, posebej je izpostavljeno vabilo na evropsko konferenco javnega zdravja 2016, ki bo letos oktobra na Dunaju, nekaj odmevov na Brexit, zagovorništva javnega zdravja, in seveda novice Svetovne zdravstvene organizacije.

Iz majskih novic izdvajamo:

Letno srečanje WFPHA (svetovnega združenja zvez za javno zdravje), prihajajoča svetovna konferenca za preventivo pred poškodbami in promocijo varnosti, ki bo na Finskem oktobra, 2016.

Na voljo je evropski dvomesečnik o javnem zdravju (European journal of public health). Nove zaposlitve se iščejo, zanimive konference in letna srečanja v poletnih mesecih so navedena ter publikacije, novice, in novosti SZO.

Iz aprilskih novic izdvajamo:

napovednik več zanimivih konferenc v drugi polovici leta 2016, Francija in njen inštitut za javno zdravje objavila poročilo o stanju na področju staranja, zanimive novice o oglaševanju nevarnosti kajenja in njegovih učinkih, dognanja o povzročiteljih astme pri otrocih, kaj lahko povzroči ZIKA virus, kako si umivati roke, da preprečimo širjenje nalezljivih bolezni in druge aktualne zanimivosti s področja javnega zdravja.

Objave starejših mesečnikov pa najdete tukaj.